Milyen építési, műszaki problémák okoznak fal vizesedést és hogyan tegyünk ellene?

Eme gyakori probléma meghatározása, nagy tapasztalatot és szakértelmet is igényel egyben, mivel a legtöbb esetben összetett hibáról van szó, egymást befolyásoló tényezőkről.

Kezdjük ott, ahol már a víz ellen az utólagos falszigetelés is hatástalan, ennek alkalmazása csak felesleges pénzkidobás

1. Építési nedvesség

Penészesedés alakulhat ki azoknál a frissen felújított, de akár az új épületeknél is, ahol az építési nedvesség még nem szárad ki teljesen. A tökéletesen záródó ablakok és szigetelések miatt a lakás páratartalma elérheti a 80%-ot is. Az alacsonyabb hőmérsékletet is kellemesebbnek érezzük magas páratartalom mellett, így a kisebb hőfokú fűtés által a falak is kisebb hőmérséklettel bírnak, így lecsapódik a pára, ami a penész egyik melegágya.

Megoldás:

Intenzív fűtés és szellőztetés, egyenletes hőmérséklet, megfelelő mennyiségű szellőztetés mellett kivitelezhető a kiszárítás.

2. Gépészeti nedvesedés

A víz nyomóvezeték meghibásodása: Az épületben létező összes fogyasztót elzártuk, és az épület vízórája mégis pörög, akkor a víz szökik valahol.

Megoldás:

Vízvezeték szerelővel kerestessük meg a hibát, oldassuk meg a sérült szakasz cseréjét vagy javítását, végül cserélni kell a felázott vakolatot.

Fűtési rendszer hiba: Mivel zárt rendszerről beszélünk, így a rendszerben lévő víz mennyiség állandó, ennek vesztesége minimális a szezonban. Amennyiben mégis szükséges a folyamatos utántöltés, úgy a fűtési kör hibás és szökik a víz.

Megoldás:

Pontosan ugyanaz mint a víz nyomóvezeték esetében.
Szennyvíz vezeték hiba: a vizes blokkok közelében és a vezetékek vonalának közelében alakul ki a hiba jelenség.
Megoldás:

Ugyanaz, mint a víz nyomóvezetéknél.
3. Higroszkópikus nedvesség

Ha az építőanyagban és a vakolatban a sókoncentráció magas, úgy ezek a sók megkötik a levegő páratartalmát, ezért festék és vakolatroncsolódást, foltosodást okoznak. Ez akkor fordul elő, amikor a régi épülethez hozzáépítenek bontott anyagból, vagy ha már átázott egyszer, és az újravakolását nem megfelelően végezték el.

Megoldás:
Leverjük a sós vakolatot, sótalanítjuk, újra vakoljuk, légpórusos vakolattal.

1 válasz
  1. WordPress Commenter
    WordPress Commenter says:

    Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

    Válasz

Trackbacks & Pingbacks

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük