Átszellőztető rendszerek

A jó hőszigetelésű új, vagy a felújított, utólag hőszigetelt és nyílászáró csere után lévő épületeknél a fokozott légzárás komoly probléma okozó lehet: a leghidegebb felületeken a víz kondenzációját, a párazáró rétegeknél nedvesedést, és a fal hőszigetelő képességének csökkenését hozza magával.

A mindennapi tevékenységből származik a legtöbb nedvesség, pára, főzés, zuhanyzás, ruhaszárítás vagy mosás, légzés. A szobanövények is kis mértékben hozzájárulnak a belső páratartalom megnövekedésének!

A szabályozott szellőztetési rendszerek előnyei:

A légelvezetőkön keresztül beáramló friss levegő
A higroszabályozású szellőző elemek a páratartalom emelkedésekor nyitnak, így a fokozódó szellőzés a páratartalmat csökkenti, így a kondenzáció és penész kialakulásának veszélye is csökken.
A nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőzési levegőjének utánpótlása biztosítható, így ezek üzemeltetése biztonságos lesz.
Optimális lesz a légcsere, így minimálisra csökkenthető a szellőzési hőveszteség

Párátlanító gépek
A nem megfelelően szellőztethető helyiségek páratartalmának csökkentésére párátlanító készülékek nyújtanak segítségek. Ezek a gépek az olyan kritikus állapotban lévő épületek számára hasznosak, ahol egyértelmű a nedvesség okozta károsodás.

A párátlanító készülék működése következtében a helyiség páratartalma az előre beállított értékre csökken, és az automata rendszer által azon is marad.

A páramentesítő gépet a lakáson belül bárhol el tudjuk helyezni, mivel ezt a készülék légbeszívása és függőleges légkibocsátása lehetővé teszi. Bolygókerekei miatt könnyen mozgathatóak. Alkalmazásukkal megszűntethető a dohos szag és páratartalom.

Építési, műszaki problémák okozta fal vizesedési hibák.

Építési hiányosság/hiba
Okozói lehetnek a hibás csatorna vagy tetőszigetelés, a nem megfelelő vízelvezetés a falakról, rosszul kialakított lábazat.

Megoldás:
A vizet ne folyassuk a falra, legyen jó a csatornázásunk, oldjuk meg a csatornavíz elvezetést, a járda a falaktól kifelé lejtsen, a járda valamint a lábazat közötti rész lágy bitumennel legyen kitöltve. ha a lábazatunk pozitív tehát a fal síkjából kiáll, figyeljünk rá, hogy a járda felé lejtsen, nem szabad, hogy a hó megálljon rajta télen, mert úgy a falban szivárogni fog a víz.

Most sorra vesszük azokat a pontokat, hogy az utólagos falszigetelés elhanyagolása milyen problémákat okozhat:

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük