Most sorra vesszük azokat a pontokat, hogy az utólagos falszigetelés elhanyagolása milyen problémákat okozhat:

1. Páralecsapódás, penész

Azoknál a nem új építésű házaknál, ahol penész képződik a falakon, főleg a sarokban és az élekben, szinte biztos, hogy a szakzsargon által csak “hőhidas” szerkezetnek nevezett jelenséggel van dolgunk. Mit is jelent ez valójában és hogyan keletkezik?A hőhíd a falszerkezet egy olyan felülete, amely jobban vezeti a hőt, mint a többi rész. Ezeken a helyeken a hő a belső meleg felől a külső hidegebb rész felé áramlik, azaz “szökik a meleg”. Ugyanakkor a belső levegő páratartalma ezeken a helyeken kicsapódik, majd idővel megtelepszenek a penészgombák.Kialakulását alapvetően két dolog okozhatja, egyik a nem megfelelő hőszigetelés, a másik a falszerkezetbe alulról felszivárgó víz, ami a falat jó hővezetővé, és ezáltal hőhidassá teszi.

Megoldás:

Mielőtt megoldanánk ezt a problémát, el kell tudnunk dönteni, hogy pontosan melyik az előző két kiváltó ok közül az, amelyik felelőssé tehető a kialakult helyzetért. Ehhez általában célszerű szakember segítségét igénybe venni, aki a helyszíni épületfelmérés során meg tudja állapítani a pontos okot. Ennek ismeretében lehet eldönteni, hogy hőszigetelést vagy vízszigetelést kell csinálni.
2. Kapilláris vizesedés, salétromosodás a falak felületén

Amennyiben az épület vízszintes sávszigetelése (általában kátránypapír) hiányzik, elöregedett, vagy sérült, a talajpára akadálytalanul jut el a falakba. A felszívódó víz oldja a talajban lévő ásványi anyagokat és magával viszi azokat a falba. A víz a párolgás során ezeket a sókat a vakolatba szállítja, majd miután onnan eltávozik, a kiszáradó, megszilárduló, kikristályosodó sók térfogat növekedése miatt peregni kezd a vakolat és mállik a fal.

Megoldás:

Be kell lássuk, hogy kettős problémával kell szembe nézzünk, az egyik a szivárgó víz a másik pedig az építőanyag ami sóval telített. Így kétlépcsős megoldás jöhet szóba: először szüntessük meg valamelyik falszigetelési módszerrel, hogy a víz feljusson a falakba. Ezután ha minden jól megy kiszárad a fal, és cserélhetjük a sóval szennyezett salétromos vakolatot. Ha a két fenti lépés bármelyikét elhanyagoljuk, akkor nem oldunk meg semmit. Az utólagos falszigetelés maga nem oldja meg a problémát, tehát ha valamivel levakolják, elkenik, a fal attól még nem szárad ki, mert a salétromosodást nem szünteti meg.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük