A TÖLTÉSKOMPENZÁCIÓS ELJÁRÁS ISMERTETÉSE UTÓLAGOS FALSZIGETELÉS ESETÉN

A TÖLTÉSKOMPENZÁCIÓS ELJÁRÁS ISMERTETÉSE UTÓLAGOS FALSZIGETELÉS ESETÉN

Falszigeteléseknél a TK eljárás a passzív szigetelések közét tartozik. Ez az eljárás a felfelé áramló nedvességek sebességét, mennyiségét befolyásolja. Csak annyi nedvességet enged fel szivárogni a szerkezetbe, amennyit a nyitott körfolyamatú vízáramlás során felületileg képes a falazat elpárologtatni.

A nedves falazatokban a víz áramlása ettől a 3 fizikai erőktől függ:

    ozmotikus hatás

    kapilláris hatás

    villamos töltése

A falban felgyűlt víz, párolgás során az építési anyagokban a sók ionjainak elkülönülésével töltés különbséget hoz létre, mely a szerkezetben feszültség különbséget, illetve villamos erőteret eredményez, ami kimutathatóan függőlegesen helyezkedik el.

A negatív mező felé történő áramlás szívóhatást eredményez, mely túl a kapilláris- és ozmotikus hatáson, serkentően hat a feláramló víz sebességére, mennyiségére, ugyanakkor a felületen elpárologni képes víz egységnyi mennyisége nem növekszik, sőt csökken, mivel a párolgás során az anyagok oldott sói a vizet kolloid állapotban tartják /vakolat/.

A vízáramlást előidéző fizikai erőket célirányosan gyakorolt hatással a vízszállítás mérlegét döntően lehet szabályozni úgy, hogy a falszerkezet bizonyos idő elteltével ki tudjon száradni.

Az LKV eljárás a falszigetelés során a falszerkezet villamos erőterére hat.

Főldal a A TÖLTÉSKOMPENZÁCIÓS ELJÁRÁS ISMERTETÉSE UTÓLAGOS FALSZIGETELÉS ESETÉN aloldalról

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.