Az utólagos falszigeteléskor a nyomás alatti injektálás során

Injektálás

Az utólagos falszigeteléskor a nyomás alatti injektálás során a szigetelőanyagot 15 cm-enként elhelyezett nyomástartó fém pakkereken, injektáló csonkokon keresztül juttatják a falazatba, 3-10 bar nyomáson.

Előnye:

   humánus technológia, mert a ø12, 14 mm-es lyukak a fal keresztmetszetét jelentősen nem gyengítik és a furatolás nem dinamikus jellegű tevékenység,

    a szigetelési síkváltások könnyen kivitelezhetők..

A nyomás alatti injektálás egy zárt zárt rendszer. A falazatban vízszintes zárást biztosít, ez a nedvesség utánpótlást akadályozza meg. A szigetelés síkja fölötti a faltestben lévő nedvesség a falakból természetes úton távozik, elpárolog.

Ott, ahol síkot vált a vízszintes falszigetelés, függőleges injektálási sorral kell a szigetelés folytonosságát kivitelezni. Vízre duzzadó géllel, vagy hab segítségével.

A még meglévő falburkolatot, el kell távolítani, a felületeket ki kell tisztítani.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy az adott épületen a nyomás alatti injektálást a teljes magasságig földdel érintkező körítő főfalaknál a teljes magasságig, a kertre néző főfalnál 1,80 m magasságig, a belső főfalnál pedig  1,0 m magasságig PENETRÁT vízzáró felületkezeléssel szükséges kiegészíteni, melyet 3 rétegben kell felhordani, szerkezet tiszta felületre. Ha a falfelület nagyon egyenetlen, a PENETRÁT vízzárás alá cementhabarcs felületkiegyenlítés szükséges.

Ha hézagok és üregek fedezhetőek fel a falmagban furatolás közben, ott cement szuszpenzió injektálásával lehet az üregeket kitölteni, majd az injektálást elvégezni.

Vízszintes falszigetelési eljárással elérhető, hogy a falak egy lassú, fokozatos folyamat során kiszáradnak, és az általuk határolt terek is szárazak lesznek.

A vízzáró bevonat készítése után a légpórusos javítóvakolat készítése javallott, a szigetelések felett a nedvesség eltávozását biztosítani kell.

A vakolat készülhet RENOVEX-H, BAUREX-N, DÉR POR légpórusképző adalékszerrel készített cement vakolattal, de készülhet Terranova-Terrasan, LB-Knauf WTA Eurosan vagy Thermopal (Schomburg) felújító vakolat rendszerekkel is. Légpórusos vakolatként WTA minősítéssel rendelkező, vagy az előírásainak megfelelő vakolatot javasolunk használni.

A vakolat vastagsága a falakon legalább 3 cm legyen. Általános elv, hogy légpórusos vakolat nem készülhet 2,5 cm vastagság alatt.

A légpórusos javítóvakolatokról általánosságban kijelenthető, a falfelületek kondenzáció-mentességét biztosítják, az adalékszerek felhabosodása révén a friss habarcs keverékekben egyenletes eloszlású, nyílt pórus rendszert alakít ki. Körülbelül 30 – 40 % pórustartalom jellemzi ezeket a habarcsokat. Ezek a megszilárdult habarcsban is megmaradnak. Maga a pórusrendszer a fal nedvesség elpárologtatására és a kikristályosodott sók befogadására alkalmas. Hidrofób hatóanyag tartalmának köszönhetően, növeli a kapilláris vízfelszívással szembeni ellenállását, csökkenti a vakolat vízfelvételét.

A légpórusos vakolatoknál a keverés során légbuborékok keletkeznek a habarcsban. A festéskor, igényesebb helyeken a felület páraáteresztő glettel glettelhető (pl. CAPAROL Fassadenspachtel, stb.) és a felületeket kizárólag, vízlepergető, páraáteresztő festékkel, szilikát vagy szilikon festékkel szabad lefesteni.

Belső festéseknél az erre a célra alkalmas páraáteresztő festékekkel, (pl. CAPAROL SYLITOL BIO, stb). Igénytelenebb helyeken, pld. a tárolóban a meszelés kivitelezhető.

A kisebb javítások, tiplik elhelyezéséhez csak gyorskötő cement ajánlott, gipszet alkalmazni tilos. Gipsz vagy CMC kötésű glettek és párazáró festékek, burkolatok használata tilos.

Olyan helyeken vagy falakon, ahol bizonyos magasságig csempézést szeretnének, esetleg WC-nél, a légpórusos javítóvakolást a burkolt felület fölé kell felvezetni.

Vegyes falak, vályog falak szigetelése, utólagos falszigetelése

Azoknál a régi típusú házaknál, ahol a falak nem a hagyományos falazó anyagból készültek, hanem vályogtéglából vagy terméskőből vagy különféle falazó anyagok kombinációjából, ott nem lehet alkalmazni a már megszokott injektálást, falátvágást, lemezbeverést. Megoldás azonban erre is van:

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.